Veľké ďakujemeeeee. Sme vo finále so súťažou.

Ani nevieme v tomto príspevku popísať, akú sme mali neskutočnú radosť z tohoto projektu. Zistili sme, že do našej súťaže sa zapojilo viac ako 50 detí od 5.-7.ročníka ZŠ. A keďže to bola naša prvá online súťaž, boli sme o to viac v napätí, či nám vôbec niekto napíše. Deti nás nesklamali :)

Čo sme vlastne chceli od detí? Vymyslieť krátky animák na 20 sekúnd. Video tvoríme bez hlasového dabingu a len cez zvukovú, animačnú stopu. Podmienkou súťaže bolo, aby bol v príbehu použitý aspoň jeden vybraný produkt a naši rozprávkoví kamaráti, pričom tvorivosti sa medze nekládli. Priznávame, že nás všetky deti milo prekvapili. Skvelo sme sa bavili, mladí autori posielali fakt dobré nápady, stáli za veľkú pozornosť a zároveň mali aj veľké myšienky. Po niekoľkodňovom čítacom maratóne a diskusíí sme napokon rozhodli, že vyhráva zábavný príbeh od:
 
Jakub a Juraj. Sú piataci z CZŠ s MŠ Dobrého pastiera zo Žiliny.

Jurajov námet nakoniec vyrobíme do animáka. Už čoskoro, sledujte naše stránky.
 
AUTOR: Juraj T., 5. A, CZŠ s MŠ Dobrého pastiera, Žilina
NÁZOV: O troch prasiatkách
PRÍBEH: Boli raz tri prasiatka Kvik, Chvostík a Kopýtko. Jedného dňa všetky oddychovali na lehátkach. Sú unavení, lebo sa vrátili s vrecúškom z futbalu. Mama im vyprala oblečenie z futbalu a uvarila dobré jedlo v plechovom hrnčeku. Jedlo bolo tak voňavé, že ho zacítil aj vlk, ktorý sa chystal zožrať Pepupig, ale keď zacítil jedlo, tak Pepu odhodil a išiel za nosom, ktorý ho viedol k domčeku prasiatok. Vôňou bol tak omámený, že vošiel do domu prasiatok, kde ho mama prasica tresla po hlave panvicou a vyhodila ho von oknom. Vlk padol rovno do jazierka a vyplával na hladinu. Keď to videli prasiatka, tak sa na tom iba smiali. Vlka to naštvalo a tak sa rozhodol, že to jedlo získa tak či tak. Donútil teda Kvíka, Chvostíka aj Kopýtku, aby mu doniesli jedlo, inak ich zožerie. Tak mu prasiatka dali svoje tanieriky s jedlom, ale prasiatka tam ešte pár vecí pridali. Tie veci sú: hlina, slimáčí sliz, prach, piesok, lepidlo, štrk, preháňadlo a hlavne farbivo, aby to malo rovnakú farbu ako predtým. Prasiatka mu tak priniesli divnú hmotu. Vlk ju hneď celú zhltol a o chvíľu ho strašne začalo bolieť brucho a sedel v kadibúdke celé tri dni. Potom už vedel, že sa s prasiatkami nemá čo zahrávať.


AUTOR: Jakub J., 5.A, CZŠ s MŠ Dobrého pastiera, Žilina
NÁZOV: Rybka a chlapec
PRÍBEH: Tento príbeh je o odvážnom chlapcovi, ktorý sa volal Edmund. Býval s rodičmi v drevenici blízko mora. Neboli moc bohatí, ale všetko, čo potrebovali, si pestovali alebo ulovili. Pravdaže, múku, ryžu a podobne si museli kúpiť. Mali aj psa, ktorý sa volal Rex. Bol poslušný, ale niekedy sa mu nechcelo. Chovali aj sliepky a dve kozy. Bývali pri lesíku, takže drevo nebolo ťažké zohnať. Ale keďže tento príbeh nie je o sliepkach a kozách, tak ideme k veci. Jeho otec Peter rozprával Edmundovi o rybároch, ktorí vraveli, že uvideli zlatú rybku alebo rybku, nevedeli to posúdiť, pretože sa z tej krásy až voda trblietala. Edmunda to veľmi zaujalo, a preto chodieval so svojím otcom na ryby. Vždy, keď vyťahoval sieť, dával veľký pozor, či nechytili zlatú rybku. Zatiaľ ju nikdy nechytili. No raz, keď boli na rybačke, tak sa spustila silná búrka a Edmund vypadol z loďky. Otec ho nestihol zachytiť, a potopil sa na dno. Našťastie tade plávala zlatá rybka, zachránila ho a doniesla na jeden sopečný ostrov. Keď sa prebral, nevedel, kde je, ani kto ho zachránil. Vedel len dve veci, že žije a nevie čo má robiť. Vtom sa mu rybka ukázala. Veľmi sa vyľakal, ale všetko mu vysvetlila a stali sa z nich priatelia. Na druhý deň, keď sa zobudil, počul motorový čln, potešil sa, ale nie na dlho. Už videl, ako nesú zlatú rybku preč. Hodil prvý kameň, ktorý chytil, trafil motor a čln zastavil. Priplával k člnu. Keď vyliezol hore, uvidel pri motore stáť vysokého muža a vpredu zlatú rybku. Pomaly prišiel k rybke, ale muž ho zbadal. Rýchlo chytil rybku a skočil do mora. Muž začal po ňom strieľať, ale zrazu naskočil motor a muž odplával preč. Rybka mu povedala, že jej dal jed, ktorého protijed je na vrchu sopky. Tak sa pobral na vrch sopky. Keď na ňu liezol po strmých skalách, rybku mal na chrbte v batohu z lístia a kokosových orechov (mal v ňom aj vodu, aby rybka prežila). Sopka sa začala triasť, Edmundovi sa šmýkalo, spadol a aj s rybkou ich zavalilo. Ostali tam celú noc. Keď sa Edmund zobudil, niečo mu svietilo v batohu. Keď sa tam pozrel, rybka spala a svietila. Pomocou svetla uvidel jaskyňu, cez ktorú sa dostal do stredu sopky. Bol tam nádherný plechový hrnček a v ňom prameň. Dal doň rybku, sopka vybuchla a z rybky sa stal nádherný zlatý páv. Páv odniesol Edmunda domov a odletel. Jeho rodičia sa veľmi radovali, že sa vrátil domov a že je zdravý. Rybka mu bude chýbať, ale vždy pri západe slnka videl pred slnkom veľkého zlatého páva.

Fotografie detí, autorov príbehov boli zverejnené so súhlasom rodičov.